
Bibliotheek Permeke
Wat? hoofdbibliotheek van het netwerk van openbare bibliotheken in Antwerpen
Waar? De Coninckplein 26, 2060 Antwerpen
Wanneer? zie voor de openingsuren https://www.permeke.org/openingsuren
Meer info: https://www.permeke.org/
Het plan was om het bezoek aan het strip- en boekenplein te combineren met een bezoek aan de bibliotheek. Helaas, op de Nationale feestdag bleven de boeken dicht. Een dag later, op 22 juli dus, keerde ik terug naar het De Coninckplein.
Er stonden twee punten op mijn agenda: mijn lidmaatschap verlengen en uitzoeken welke literaire activititeiten Permeke aanbiedt aan mijn leerlingen. Ik moet toegeven dat het met enige trots was dat ik aan de bibliotheekmederwerker vertelde dat ik leerkracht ben. Mijn lidmaatschap is daarmee voortaan gratis. Punt een afgevinkt.
Punt twee bleek niet zo evident. Mijn timing was waarschijnlijk niet ideaal. Ik zag nergens activiteiten voor scholen en richtte me daarom opnieuw tot de bijzonder vriendelijke bibliotheekmedewerker. Ik vertelde hem over mijn missie van de dag en zijn ogen begonnen te glinsteren. Ik had de juiste persoon te pakken. Enthousiast vertelde hij mij dat er, naast de activiteiten die nu inderdaad op een laag pitje staan, het hele jaar door een uitgebreide scholenwerking is. Klassen komen op bezoek in de bibliotheek en maken kennis met het ruime aanbod. De leerlingen leren het ruime aanbod van de bib kennen. Ze worden wegwijs gemaakt en hopelijk ook geprikkeld om hier vaker binnen te springen. De focus ligt vooral op leesplezier.
Meer info over activiteiten voor secundaire scholen vind je op de website.
Activiteit
Geïnspireerd door de verhalen van de bibliotheekmedewerker en met zijn hulp ging ik aan de slag om een activiteit uit te werken voor leerlingen van de eerste graad secundair onderwijs. Mijn fictieve klas bestaat uit 20 leerlingen.
Voorbereiding - preteaching op school: korte uitleg over Permeke, netwerk van Antwerpse bibliotheken + klasgesprek.
- Wie gaat naar de bib (buiten school)?
- Welke boeken lees je graag?
- Hoe kies je een boek?
Bibliotheek Permeke
Intro: verwelkoming in de bibliotheek en kennismaking met de medewerker + rondleiding in de bibliotheek.
- Waar staat wat?
- uitleg over de verschillende genres + bijhorende pictogrammen
- Hoe zoek je boeken?
Aan de slag: de leerlingen worden opgedeeld in groepjes van 4 en krijgen een genre toegewezen
- ofwel op basis van wat ze vertelden in het klasgesprek: leerlingen met dezelfde interesses bij elkaar (kan alleen als er verschillende genres genoemd zijn en de verdeling dan ook min of meer gelijk is);
- ofwel op basis van pictogrammen voor genres: kaartjes met pictogrammen - leerlingen met hetzelfde pictogram vormen samen een groepje.
De leerlingen gaan in de bibliotheek op zoek naar 2 boeken binnen hun genre die zij graag zouden lezen. Ze moeten achteraf kunnen uitleggen waarom ze deze boeken gekozen hebben. (max. 10 minuten)
- Wat sprak hun aan?
- Wat verwachten zij van het boek?
De groepjes tonen hun 2 boeken aan de andere groepen en vertellen waarom ze deze boeken gekozen hebben. (15 minuten)
- de andere leerlingen stemmen welk van beide boeken hen het meeste aanspreekt;
- het boek met de meeste stemmen wint en wordt telkens apart gelegd
Schrijfopdracht: de leerlingen schrijven in groepjes van 4 de korte inhoud van een nieuw boek. Ze gebruiken daarvoor elementen uit de geselecteerde boeken: vb. hoofdpersonage (vb. een jongen van 16), waar speelt het verhaal zich af (vb. in New York), wanneer speelt het verhaal zich af (vb. vlak na WOII), waarover gaat het boek (vb. hoofdpersonage is enige overlevende na natuurramp), genre (vb. science fiction) ... (max. 30 minuten)
- verdeling in groepen via een kwartet: kaartje met foto van schrijver + naam van schrijver + titel van boek + cover van boek = 1 groepje. (Voorbeeld zie onderaan deze pagina: Kwartet.pdf)
- leerkracht bepaalt op voorhand welk element uit welk boek komt: vb. hoofdpersonage uit het boek met de meeste stemmen, ruimte uit boek 2, tijd uit boek 3 ...
- elke leerling schrijft om beurt een zin - de tekst moet minstens 8 regels lang zijn;
- daarna maken ze met behulp van AI een cover voor hun nieuwe boek.
De covers worden ter plekke uitgeprint.
Elk groepje stelt kort hun nieuwe boek voor. (10 minuten)
- Wat zien we op de cover?
Een paar voorbeelden van met AI gegenereerde covers: