Sara Eelen

Wie is Sara Eelen?
Sara Eelen werd in 1994 in Antwerpen geboren.
Ze behaalde een Master in Sociaal Werk & Sociaal Beleid en dat ze een sociaal bewogen vrouw is, bewijst ze elke dag. Zo is Sara Eelen een van de drijvende krachten achter de Klimaatdichters en het burgerinitiatief Hart boven Hard.
Naast dichter is zij ook essayist, videomaker en sociaal werker.
Schrijven is altijd haar passie geweest. Ze werd zowel op school als thuis gestimuleerd om haar creativiteit te ontwikkelen. Op haar 19e gaat het pas echt aan het rollen als ze via de Kunstbende de eeste literaire contacten kan leggen.
Haar werk werd o.a. gepubliceerd in De Groene Amsterdammer, Hard//Hoofd, Het Liegend Konijn, Deus ex Machina, Kluger Hans en Papieren Helden.
Vorig jaar, in 2022, verscheen haar debuutbundel Het nodige breken, een dichtbundel over tijd, waarin ze, naar eigen zeggen, op zoek gaat naar het antwoord op de vraag: 'Welke beweging verbindt het heden met het verleden en de toekomst?'
Sara Eelen mag al heel wat prijzen op haar palmares schrijven. Haar videogedicht Slapen niet waken werd genomineerd voor de verhalenwedstrijd van het Internationaal Literatuurfestival Utrecht 2021 en geselecteerd voor het Press RECORD filmfestival 2022. Met haar gedichten won ze prijzen bij FRAPPANT TXT, de Babylon Interuniversitaire Literaire Prijs en de Poëzieprijs Stad Harelbeke.
Haar debuutbundel Het nodige breken werd dit jaar (2023) nog bekroond met de Debutantenprijs van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde en misschien mag ze daar in oktober nog een prijs aan toevoegen, want Sara is ook genomineerd voor de PrixFintroPrijs.
Het nodige breken (2022)

De debuutbundel van Sara Eelen wordt onmiddellijk met veel lof onthaald. Bij het samenstellen van de bundel, bleek 'tijd' en 'tijdsbeleving' een rode draad in haar gedichten. Zelf vind ze dat helemaal niet vreemd. Het is een thema dat heel veel grote schrijvers geïnspireerd heeft. Herman De Coninck en Bernard De Wulf, om er maar twee te noemen.
Op de achterflap lezen we: 'Het nodige breken is een gevoelsmatige relativiteitstheorie en een verkenning van buigzaamheid. Vallen, scheuren of stutten: welke beweging verbindt het heden met het verleden en de toekomst? Hoe kunnen we onszelf een houding in de tijd geven?'
Sara Eelen wil de tijd persoonlijk benaderen, eerder dan het wetenschappelijk te begrijpen. Tijd is voor haar iets heel gevoelsmatig. Door die persoonlijke benadering merkt ze op dat haar grote voorbeelden, zoals vb. een Bernard Dewulf, tijd eerder beschrijven met een gevoel van spijt, berusting of nostalgie, terwijl zij, als jonge vrouw, zich veel meer richt op het verkennen en accepteren van haar lichaam.
5 gedichten uit Het nodige breken
Ik wil jullie graag kennis laten maken met het werk van Sara Eelen aan de hand van 5 gedichten. Eén gedicht, Kinderkleuren, heb ik aangevuld met een analyse. Bij de overige gedichten mag je zelf je hart en je verstand aan het werk zetten.
Geniet ervan!
Bronnen
Antwerpen Leest (2023, 30 maart). "In een zachte slogan zit óók veel kracht" - interview met Sara Eelen. Antwerpen Leest. https://www.antwerpenleest.be/nieuws/in-een-zachte-slogan-zit-%C3%B3%C3%B3k-veel-kracht-interview-met-sara-eelen
Papieren Helden - Fictief Magazine. (z.d.). papieren helden. https://papierenhelden.nl/schrijver/sara-eelen
Poëzie in | Saraeelen. (z.d.). Saraeelen. https://www.saraeelen.com/
Spaan, A. (2023). Interview Sara Eelen. Meander magazine. https://meandermagazine.nl/2023/03/interview-sara-eelen/
Uitgeverij Vrijdag. (z.d.). Sara Eelen | Auteur Uitgeverij Vrijdag. https://www.uitgeverijvrijdag.be/auteurs-1/eelen-sara